Erply juht Kristjan Hiiemaa peaminister Jüri Ratasele: vabastame eksportijad sotsiaalmaksust

Peaminister Jüri Ratas külastas eile Eesti kiirelt arenevat idufirmat, majandustarkvara loojat Erply, kellel on maailmas 400 000 kasutajat. Kohtumisel oli jutuks nii Eesti palga- ja maksusüsteem, ettevõtjate ja saatkondade vaheline koostöö kui ka Eesti IT-haridus.

Peaminister tunnustas Erply saavutusi rahvusvahelisel turul ning arutas idufirma meeskonnaga, kuidas võiks kohalikku ärikeskkonda muuta start-up-ettevõtete jaoks veelgi atraktiivsemaks.

Erply looja ja juhi Kristjan Hiiemaa sõnul on praegu kõigi jaoks üks suuremaid probleeme sotsiaalmaksu teema. “Palgad kerivad päris korralikult,” tunnistas Hiiemaa ja tõi näiteks oma Prantsusmaa partneri kogemuse. ”Prantsusmaal on IT-juhi palga keskmine suurusjärk 3000 eurot – Eesti on oma numbriga sellest juba mööda läinud. Kui me saame juba Prantsusmaalt palgata inimesi, siis on meil siin ikka meeletu palgaralli, meeletu konkurentsi tõus. Kindlasti aitaks sellele vastu pidada maksukoormuse langetamine,” nentis Hiiemaa.

Ratas ja Hiiemaa, kes mõlemad on õppinud Tallinna Tehnikaülikoolis, võtsid jutuks ka IT-hariduse. Erply juhi sõnul on möödas see aeg, kus infotehnoloogiat õpiti ja õpetati üldnimetuse all. “On vaja aru saada, et IT-oskused ei ole universaalsed: üks on andmespetsialist, teine on programmeerimisekspert ja kolmas arhitektuuriekspert. Need ei ole päris üks ja sama IT-mees. Vaja on spetsiifilisi teadmisi.” rääkis Hiiemaa ja selgitas, et IT-spetsialiste tuleks hakata koolitama samal põhimõttel nagu arste – spetsiifika põhjal, nagu ajukirurge ja stomatolooge.

Oma sektorist veel näiteid tuues rõhutas Hiiemaa, et uut moodi tuleks hakata vaatama ka IT-haridusele. “Praegu koolitatakse IT-spetsialiste üldnimetuse all, aga see aeg on läbi,,” rääkis Erply juht. selgitas, et Eestis tekib järjest enam kogemusi suurte andmemahtudega ja uute arhitektuuridega, nii et riigil võiksid olla spetsialistid, kes saavad ettevõtetelt tagasisidet ja infot, et aidata meie firmadel paremini maailmas konkurentsis püsida.

Ratas tundis veel ka huvi, kuidas saaks riik aidata eksportivaid ettevõtteid ja milline on Erply kogemus. “Ilma investoriteta me täna Ameerikas ei oleks,” tunnistas Hiiemaa. “Seepärast tuleks eraldi vaadata eksportivaid ja tootmisfirmasid, kuidas saaks neid täiendavalt aidata, et neil oleks huvi just nimelt Eestist eksportida. Kui ettevõte läheb teise riiki, siis võiks Eestil olla saatkondade juures – lisaks diplomaatilisele missioonile – ka keegi ettevõtjate abistamiseks. Eesti on nii väike, et siin tuleks olla rohkem avatud,” ütles Hiiemaa. Tema sõnul võiks igas Eesti saatkonnas olla n-ö laud, mille taga istub idufirmade ja eksportivate ettevõtete nõustaja, kes aitab ja tunneb kohalikku ärimaastikku.

Erply on veebipõhise kassa- ja laotarkvara start-up-ettevõte, mis tegutseb 2009. aastast. Ettevõtte peamised turud on Eesti, USA, Austraalia ja Soome, suuremateks klientideks Sony, Walt Disney, Elizabeth Arden, Zappos, Rudy’s Barbershop, Porsche ja Garmin. Eestis on Erply kasutajate seas LTT, Alas-Kuul, On/Off, IM Arvutid, haridus- ja teadusministeerium jt.